Ronilački spektakl u Orebiću

Pogled u plavo u Orebiću okupio mnoštvo ljubitelja ronjenja, od onih najmlađih u pratnji roditelja, do onih najstarijih koji su se prvi put okušali u ronjenju.

U organizaciji Promocije ronjenja i PŠU „Peliška jedra“ – ronilačke sekcije, projekt Pogled u plavo gostovao je u Orebiću 8. i 9. srpnja 2017.

Tijekom uzbudljivog vikenda preko 300 djece zaronilo je besplatno u bazen projekta Pogled u plavo i na zabavan način pod vodom promatrala podvodnu izložbu fotografija ljepota hrvatskog podmorja za koju je zaslužan poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović.

„Ronilačka sekcija Peliških jedara djeluje kao samostalna sekcija dvije godine tijekom kojih smo imali tečaj ronjenja kojim smo obučili svoje ronioce koji sudjeluju u ekološkim akcijama od Zadra do Dubrovnika. Do sada smo odradili preko 30 zarona u ekološkim akcijama diljem Hrvatske te vjerujemo da putem ovakve manifestacije kao što je projekt Pogled u plavo možemo prikupiti nove članove naše sekcije. Nadamo se da ćemo se vidjeti i sljedeće godine u Orebiću.“, rekao je dr. Denis Kaštelan, predstavnik ronilačke sekcije Peliških jedara.

Uz organizirani prigodni program u večernjim satima brojni Orebićani i turisti imali su jedinstvenu priliku isprobati noćno ronjenje te roniti uz muziku i rasvjetu čemu su se najviše radovala djeca.

Svi posjetitelji manifestacije imali su mogućnost besplatno zaroniti u 10-metarski bazen, upoznati se s ronilačkom opremom, tehnikama i vještinama ronjenja, a sve uz stručni nadzor instruktora ronjenja ronilačke sekcije Peliška jedra i instruktora ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi Specijalističke ronilačke postrojbe pri uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

„Ovo je fantastična ideja, prvi put smo u Orebiću i moja djeca su danas ovdje prvi put ronila. Bilo im je jako zanimljivo i zabavno, do sada nisu imali priliku zaroniti s ronilačkom opremom. Hvala roniocima.“, rekao je Karlo, otac šestogodišnje Mirte i osmogodišnjeg Maria.

Cilj ove ronilačke manifestacije je promocija ljepota hrvatskog podvodnog svijeta, Hrvatske kao ronilačke destinacije, lokalnih ronilačkih klubova, podići svijest o ekologiji i kroz probne urone približiti ronjenje ljudima.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se zadovoljstvo pridružili projektu Pogled u plavo.

Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske i u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Velika zahvala i sponzorima projekta koji nesebično pomažu u realizaciji besplatnih probnih ronjenja: HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), MARES oprema za ronjenje, WASE (ADRIA – Hrvatska) Asocijacija u ronjenju, NEMO-ADRIA, Termostroj – Lučko.

Sva gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na stranicama www.pogleduplavo.hr službene stranice projekta te medijskih pokrovitelja projekta; NARODNOG RADIJA http://www.prvi.hr/narodni i SCUBAlife magazina www.scubalife.hr.