V. Međunarodna ronilačka eko-patrola BRAČ

Ronilački klub HRVI Nemo Adriatic iz Zagreba i Nemo Adria d.o.o. organizirali su već tradicionalnu 5. Međunarodnu ronilačku eko-patrolu BRAČ 2015. koja se je održavala 19. lipnja 2015. godine na otoku Braču, Povlja.
Ekološka akcija čišćenja podmorja započela je u Milni gdje je oko stotinjak ronioca čistilo gradsku luku i gradsku plažu.
Domaćini ove Međunarodne ronilačke eko-patrole na Braču bili su; Općina Milna, ACI Club d.d. i Gradsko društvo Crvenog križa Supetar.
Nakon ekološke akcije u Milni, iduće lokacije akcije čišćenja bile su gradska luka u Povljima, uvala Tičja luka i plaže u Povljima.
Poseban gost ronilačke ekološke akcije bio je ministar Mihael Zmajlović koji je po prvi puta, uz instruktora Marka Čumbreka, zaronio s ronilačkom opremom i sudjelovao u čišćenju podmorja.
“Bilo bi dobro da to ne moramo raditi, no zbog ponašanja pojedinaca ovi ljudi sada čiste Jadran. Okoliš moramo čuvati i svima nama je u interesu da ga zaštitimo i zato još jednom čestitam svim roniocima na trudu”, rekao je ministar Mihael Zmajlović.

Domaćin ronilačke ekološke akcije bio je načelnik Općine Selca, Ivan Marjančević, a podršku je došao dati i g. Sven Miler, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je i sufinancirao Ronilačku patrolu BRAČ 2015.
Akcija čišćenja podmorja traje nekoliko dana, a planiraju se još očistiti i plaže Ratac, Punta, Puntinak, Uvala Radonja, Tićja luka, ukupno cca 20tak km plaža….
Na konferenciji za tisak ministar Zmajlović zahvalio je svim sudionicima na sudjelovanju u ovako hvalevrijednoj akciji, posebno roniocima koji su stigli iz Slovenije, BiH, Češke i Tajlanda.

U četiri dana eko akcije sudjelovali su ronilački klubovi iz Zagreba, Vukovara, Pelješca, Siska, Splita, pripadnici specijalističke postrojbe Civilne zaštite Grada Zagreba za spašavanje iz vode, služba traganja i spašavanja iz Mostara, pripadnici javne vatrogasne postrojbe iz Rijeke i Karlovca, vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i RK PED Sava iz Slovenije, ronioci iz Čehoslovačke, Rumunjske, Tajlanda, ukupno oko dvjestotinjak sudionika.

Roniocima se pridružio i fitness trener Mario Valentić, koji koristi svaku priliku promovirati sport i zdrav način života, a ako je uključena i briga za okoliš, onda se rado odaziva ovakvim pozivima.

Pokrovitelji ronilačke patrole BRAČ 2015. su: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Ministarstvo turizma, a supporteri su: Ured za upravljanje u hitnim situacijama, Državna uprava zaštite i spašavanja, Hrvatski Crveni križ, Mares, PSS.
Sponzori ronilačke patrole bilu su ACI Club d.d. i Generali Osiguranje.
Kao društveno odgovoran projekt čišćenje podmorja podržali su i u njemu sudjelovali i djelatnici tvrtke MMM AGRAMSERVIS Smartson i Honda Marine koji su također bili i sponzori 5. Međunarodne ronilačke patrole.
Učenici Srednje Grafičke škole iz Zagreba snimali su sve ekološke akcije i od snimljenoga materijala montirati promotivni film.
Medijski pokrovitelj ronilačke patrole je SCUBAlife, časopis za ronioce, čiji su djelatnici također sudjelovali u čišćenju podmorja.